Каратиста Василије Милановић - понос наше школе

Василије Милановић, ученик седмог разреда наше школе годинама тренира карате и постиже највеће успехе. На тај начин промовише своје име, име своје породице, али и име своје школе. Искористили смо прилику да му поставимо пар питања.

Од када тренираш карате?

Карате тренирам од априла 2018. године, дакле скоро пуних 6 година. Све је почело када је, током часа, мој садашњи тренер поделио флајере за упис у његов карате клуб. И пре тог дана сам имао жељу да тренирам неки спорт и истога дана када је тренер поделио флајере отишао сам на први тренинг.

За који клуб тренираш, и колико често?

Тренирам у карате клубу „Падобранац“, а мој тренер је Небојша Јовановић, који има црни појас 5. дан и међународни је карате судија. Клуб је основан 2002. године, од када су његови чланови освојили бројне успехе, чак и на светском нивоу. У мом клубу се вежба олимпијски карате, што ми даје могућност да, када се стекну услови за то, могу учествовати на Олимпијским играма Тренирам три пута недељно и то понедељком, средом и петком, од 19:30 до 20:30 часова, а тренинзи се одржавају у хали спортова у Врњачкој Бањи. Међутим, када су припреме за такмичења, понекад и додатно тренирам другим данима у хали спортова у Краљеву, а свакако провежбам кате и када сам кући, где имам и џак па могу да вежбам поједине ударце.

У којој мери су ти тренинзи напорни?

Углавном ми тренинзи нису превише напорни, јер већ дуго тренирам. Једино су интензивнији приликом припрема за такмичења, али тако мора и једино тако је могуће да се успешно припремим за освајање нових медаља.

Да ли си задовољан својим постигнућима у каратеу?

Могу рећи да сам прилично задовољан својим досадашњим успесима. Пошто сам почео да тренирам са својих 7 година, најпре сам могао да се такмичим само у катама, а од своје десете године учествујем и на такмичењима у борбама. Временом сам на такмичењима почео да радим и мајсторске кате, као и да се такмичим екипно са осталим члановима свог клуба у својој категорији. До сада сам учествовао на око 60 такмичења, од којих је било чак 10 међународних, као и 7 такмичења за државно првенство, за која сам се претходно морао квалификовати на посебним такмичењима првенства уже Србије. На свим овим такмичењима освојио сам укупно преко 80 медаља. Такође, освојио сам и 4 пехара, међу којима је и један за најбољег такмичара на међународном такмичењу у Малом Зворнику. Осим такмичења, два пута годишње се одржавају редовна полагања за веће карате звање, односно полагања за појасеве, као и додатна полагања уколико учествујемо у камповима, а ја тренутно имам љубичасти II појас. Такође, Спортски савез Врњачке Бање ми је доделио плакету за најбољег спортисту до 12 година за 2020. годину, док ми је мој клуб доделио плакету за најбољег такмичара клуба у 2021. години.

Шта за тебе представљају медаље и признања?

Медаље и признања које сам освојио и остварио од када тренирам карате, представљају мој лични успех и подсетник на сав уложени труд. Наравно, представљају и драгу успомену. Надам се да ће их у будућности бити још више. Убедљиво мени најдража медаља је златна медаља освојена на државном првенству у Смедереву 2019. године, када сам био првак Србије у катама у својој категорији. Такмичење је било тешко, имао сам јако добре противнике, али сам захваљујући свом труду, тренинзима и упорности и наравно подршци и бодрењу свог тренера, као и своје маме која ме је посматрала са трибина и навијала, успео да тог дана узастопно победим три противника и освојим златну медаљу. Ова медаља има посебно место у мом срцу, али је и посебно издвојена од осталих и окачена на зиду моје собе.

Шта би била твоја порука другарима који се баве неким другим спортом, а шта онима који се не баве спортом?

Својим вршњацима бих поручио да наставе да се баве спортом који воле, а они који не тренирају, да почну да се баве спортом, јер спорт позитивно утиче на њихов раст, развој и здравље. Такође, бављење спортом подстиче и стварање радних наавика, дисциплине, па и културе. А оно најлепше што доноси, поред бројних радости због постигнутих успеха и остварених резултата у том спорту, јесте и стицање нових пријатеља. Конкретно ја сам стекао доста пријатеља, како из свог карате клуба, тако и оних које сам упознао на такмичењима, а који су из градова широм Србије. Надам се да ће послушати мој савет, а мени ће бити драго да сваком од њих пожелим добродошлицу уколико се одлуче баш за карате.

Како усаглашаваш школске и спортске обавезе?

Поред тренинга током радне недеље и такмичења која се одржавају викендима, имам доста и школских обавеза, које наравно увек стављам на прво место, јер сам веома посвећен школи. Увек школске обавезе завршим на време и пре тренинга, тако да школске обавезе никада не трпе, а поред свих тих обавеза мени ипак преостане и слободно време.

 

Распоред звоњења

ОШ "Младост" Врњци

Час Време
Улазак 07:50-08:00
1. час 08:00-08:45
Одмор 08:45-08:50
2. час 08:50-09:35
Одмор 09:35-09:55
3. час 09:55-10:40
Одмор 10:40-10:45
4. час 10:45-11:30
Одмор 11:30-11:35
5. час 11:35-12:20
Одмор 12:20-12:25
6. час 12:25-13:10
Одмор 13:10-13:15
7. час 13:15-14:00

 

Реч директора

Поштовани ученици, родитељи и колеге,

Велика је част и привилегија бити на челу ове школе која има успешну и дугогодишњу традицију.

Кроз нашу школу прошло је на хиљаде ђака који су данас вредни и успешни људи, а ми њихови учитељи/наставници се радујемо свим њиховим наградама и успесима, управо јер су били део нас.

Поносни смо на топлу добродошлицу коју школа пружа ученицима, родитељима и свима који су заинтересовани за наш рад и успех. У школи негујемо здраве колегијалне односе, тимски рад, однос поштовања на релацији ученик – родитељ – наставник. Наставници и сви запослени старају се да ученици проводе безбедно време у школи користећи га поред учења и за квалитетно спровођење ваннаставних активности како би након завршетка основне школе били припремљени за животне изазове.

Мото наше школске заједнице је "Заједно до успеха".

Срдачно!
Игор Дрманац

Претрага