Посебан извештај Заштитника грађана о насиљу у школама

Дана 08.12.2023.године у Палати Србија у Београду представљен Посебан извештај Заштитника грађана о насиљу у школама у Републици Србији. Конференцији су присуствовали представници Министарства просвете – помоћници министра за основно и средње образоване; представници Савета Европе у Београду, представници ОЕБС-а; представници Београдског центра за људска права, представници Министарства унутрашњих послова, представници основних и средњих школа. Испред наше школе присуствовали су Игор Дрманац, директор школе и Јелена Томић, секретар школе на позив Заштитника грађана.

Наиме, наша школа једна је од 17 школа у Републици Србији у којој је јуна 2022.године спроведено анонимно истраживање које су спроводили чланови и чланице Панела младих саветника Заштитника грађана у оквиру заједничког пројекта Савета Европе и Европске уније под називом „Промоција различитости и равноправности у Србији“.

Октобра 2021.године у Панел младих саветника испред наше школе изабрана је Калина Томић, сада ученица Машинске школе у Краљеву која је и даље активан члан Панела младих саветника.

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да су школе у Србији први и највероватније најсигурнији показатељи различитих облика асоцијалних понашања код деце, због чега су у пуном фокусу надлежних институција које треба да понуде одговоре зашто долази до неприхватљивог понашања које се најчешће огледа кроз вршњачко насиље.

Пашалић је на представљању Посебног извештаја Заштитника грађана о насиљу у школама, оценио да се после трагедије у основној школи Владислав Рибникар није повећала стопа насиља у образовним установама и да је, како је истакао, изузетно повећана пажња свих надлежних институција које баве заштитом деце.

Школа мора да буде безбедно и сигурно место за нашу децу и због тога се у превенцију насиља морају укључити сви који учествују у образовању и васпитању деце – од родитеља, наставника и школа до надлежних органа – центара за социјални рад, тужилаштава и полиције“, навео је Пашалић.

Истраживање Заштитника грађана је показало да сваки десети ученик скоро свакодневно трпи насиље у школи, сваки пети је лично био изложен родно заснованом насиљу, док сваки десети признаје да се и сам насилнички понаша према вршњацима.

Након представљеног извештаја отворена је дискусија у коју су се укључили представници различитих органа власти и институција, и указали на значај истраживања и наведене теме.

Наша школа је добила отворен позив да изаберемо по једног представника седмог и осмог разреда у Панел младих саветника.

Преузмите Посебан извештај заштитника грађана и Панела младих саветника о насиљу у школама

 

Распоред звоњења

ОШ "Младост" Врњци

Час Време
Улазак 07:50-08:00
1. час 08:00-08:45
Одмор 08:45-08:50
2. час 08:50-09:35
Одмор 09:35-09:55
3. час 09:55-10:40
Одмор 10:40-10:45
4. час 10:45-11:30
Одмор 11:30-11:35
5. час 11:35-12:20
Одмор 12:20-12:25
6. час 12:25-13:10
Одмор 13:10-13:15
7. час 13:15-14:00

 

Реч директора

Поштовани ученици, родитељи и колеге,

Велика је част и привилегија бити на челу ове школе која има успешну и дугогодишњу традицију.

Кроз нашу школу прошло је на хиљаде ђака који су данас вредни и успешни људи, а ми њихови учитељи/наставници се радујемо свим њиховим наградама и успесима, управо јер су били део нас.

Поносни смо на топлу добродошлицу коју школа пружа ученицима, родитељима и свима који су заинтересовани за наш рад и успех. У школи негујемо здраве колегијалне односе, тимски рад, однос поштовања на релацији ученик – родитељ – наставник. Наставници и сви запослени старају се да ученици проводе безбедно време у школи користећи га поред учења и за квалитетно спровођење ваннаставних активности како би након завршетка основне школе били припремљени за животне изазове.

Мото наше школске заједнице је "Заједно до успеха".

Срдачно!
Игор Дрманац

Претрага